Visitant número......

Pels visitants del bloc: ............................

........ Benvingut a l'espai d'Eva_yam!! les cosetes del dia a dia!!! espero que t'agradi navegar una estona per aquí!!! "Els teus pensaments i les teves emocions configuren la teva vida"!!!...si vols contactar amb mi.... escriu a.... eva_yam@hotmail.com .....

dijous, 16 de febrer del 2012

Curiositats Dijous jarder - navegant -

web de Festes.org





Dijous Gras, Jarder o Llarder, també conegut com el "Dia de l'ou i el porc" o "Dia de la truita", és el tret de sortida de les festes de Carnaval arreu del territori català. Cau sempre en lluna nova.

El costumari d'aquest dia ve marcat pels àpats dins l’àmbit familiar protagonitzats per les truites i els ous barrejats amb la carn, les butifarres d’ou i la coca de llardons.

Les celebracions a l'aire lliure són protagonitzades per jornades gastronòmiques dedicades als productes del porc, pels Concursos i Mostres de Truites realitzats pels alumnes de les escoles i altres col·lectius i pels aplecs gastronòmics.

Antigament era molt comú que aquests dies els infants féssin captes d'ous per les cases, per elaborar les truites i la resta d'exquisideses de la jornada.

A Mallorca, on el Carnaval es coneix com els "Darrers Dies", és costum farcir les ensaimades i les coques bambes de productes porcins, com la sobrassada barrejada amb codonyat o carabassa.

El refranyer fa referència a aquesta jornada "Per Dijous Llarder botifarra menjaré" i "Per Dijous Gras, botifarra fins al nas".




il·lustració de la notíciaDijous Gras
Tot el país
El dijous anterior al Dimecres de Cendra, conegut, popularment, com a Dijous Gras, Jarder o Llarder, és el tret de sortida tradicional a les festes de Carnaval arreu del país. Aquest dia és costum celebrar àpats familiars que tenen per protagonista a tot tipus de menges que combinen els ous amb la carn.


il·lustració de la notíciaDijous Llarder
Vic (Osona)
Coincidint amb el Dijous Llarder, Vic celebra un conjunt d'actes que giren al voltant de la gastronomia del porc. Es tracta d'un dia dedicat a lloar les excel·lències gastronòmiques de l'animal del qual tot s'aprofita.


il·lustració de la notíciaLa Fogasseta
Xerta i Aldover (el Baix Ebre)
La Fogasseta és un plat característic de la gastronomia de Dijous Gras en diverses poblacions de les Terres de l’Ebre i especialment d'Aldover i Xerta. Es tracta d’un entrepà tradicional fet amb un pa rodó farcit amb una truita feta de carn i dos dels productes de l’època: les carxofes i els alls tendres.


Fogasseta a Xerta (el Baix Ebre) - el dijous llarder té també una significació especial a municipis del baix ebre, com aldover i xerta: és tradició menjar la fogasseta, un pa rodó farcit amb truita de carxofes, alls tendres i salsitxes. en el cas de xerta, cada any nombroses famílies del poble es reuneixen amb les seves criatures per berenar a base de fogasseta al camp de futbol.
Baldanada popular a Tortosa (el Baix Ebre) - baldanada popular per celebrar el 'Dijous Llarder' a l'ermita de Mig Camí. La baldana és una botifarra o embotit curt, d'arròs, ceba, greix i sang.
L'olla podrida de l'Alguer - a l'Alguer durant aquesta diada era tradició la cocció de l'olla podrida, un plat que en l'actualitat s'ha convertit en un dels símbols gastronòmics de la la ciutat de Sardenya.
Festa de les Cassoletes a Otos (la Vall d'Albaida) - es celebra el dijous anterior al Dimecres de Cendra. Telèfon: 96.235.82.35
Dijous llarder o jarder a Amposta (el Montsià) - festa gastronòmica que es celebra el dijous anterior a l'inici del carnaval. Alguns homes, dones, joves i xiquets surten a "enjardar", a menjar un entrepà de truita amb salsitxes. Actualment, aquesta tradició ja no té tanta importància i només algunes mares que treballen a casa o els jovenets, són els que la continuen celebrant. També és típic d'aquesta diada menjar per postres "menjar blanc", fet a base de farina d'arròs i llet. Telèfon: 977.70.21.13
Dijous de les Llardufes a Sant Feliu de Guixols (el Baix Empordà) - en clara referència amb el greix dels porcs.
La Fogasseta a Aldover (el Baix Ebre) - se celebra un dinar de germanor amb “la fogasseta”, un pà rodó que couen expressament els forns de la vila, amb truita de carxofes, alls tendres i llonganisa. Telèfon: 977.473.202
Xatonada i merengada a Vilanova i la Geltrú (el Garraf) - és costum aquest dia la celebració de la Xatonada popular amb tot el seu ritual: el primer plat de xató, el segon plat de truites, i per finalitzar-ho merenga o coca de llardons, i un seguit d’actes protagonitzats per la merenga, amb batalla festiva inclosa. Telèfon: 93.893.01.01
Dijous Llarder a Vilanova de Sau (Osona) - és costum que una colla de dones i una d'homes, cadacuna pel seu compte, celebrin la diada amb un berenar contundent. Els homes solen anar-hi fora del terme i tornen de llustre.
Dijous Jarder a Flix (la Ribera d'Ebre) - és costum menjar truita de carxofa.
Passeig del Carro de Truites a Mataró (el Maresme) - cada dijous llarder, des de l'any 2000, la Hermandà de la Juliana Llardera i la Semproniana Llardosa surt als carrers de Mataró a fer el tradicional repartiment de truites que s'escau en tan greixosa diada. Des de la plaça de Santa Maria fins a la plaça de la Peixateria, es passeja el ja tradicional carro de truites per la ciutat. El carro es va parant i convida als vianants a menjar i beure, al ritme de les gralles i les caixes. 

SendersFlix

vols enviar-me un correu privat?? escriu a:

vols enviar-me un correu privat?? escriu a:
eva_yam@hotmail.com
visitor stats