Visitant número......

Pels visitants del bloc: ............................

........ Benvingut a l'espai d'Eva_yam!! les cosetes del dia a dia!!! espero que t'agradi navegar una estona per aquí!!! "Els teus pensaments i les teves emocions configuren la teva vida"!!!...si vols contactar amb mi.... escriu a.... eva_yam@hotmail.com .....

dimarts, 1 de febrer del 2011

2 de Febrer!! Dia de la Candelera!!

Per nosaltres el dia 2 de febrer és mes conegut com el Dia de la Candelera!!!!!!!!!!!

La Candelera té varis punts destacats!! per l'església i pel temps!!!!!!!!!

  • A 40 dies del Nadal, commemora la presentació de Jesús al temple de Jerusalem i la Purificació de la seva mare, Maria, un ritus obligatori en la tradició jueva basat en l'oferta i benedicció de candeles de cera. La tradició marca el dia d'avui com el dia de desmuntar el pessebre i, per tant, el moment en què es dóna per tancat el cicle de Nadal.

Hi ha una dita popular molt coneguda que diu:

Si la Candelera plora, l´hivern és fora;
si la Candelera riu, el fred és viu".

Segons l'explicació que he trobat, ens diuen:

El 2 de febrer és al punt mig exacte entre l'inici i la fi de l'hivern, per la qual cosa el poble ha fet del dia un observatori de predicció temporal,.

Tradicionalment s'ha entès que la intenció del refrany és que si el dia de la Candelera plou o no, la primavera tardarà més o menys en arribar.

Una altra interpretació, més assenyada, és que si la nit de la Candelera hi ha lluna nova (és a dir, que no es veu, i és quan la Candelera "plora"), és quan la primavera s'avança; si, per contra, hi ha lluna plena, s'entén que la Candelera "riu" i indica que la primavera tardarà més en arribar.

Una variant del refrany és "Quan la Candelera flora, l'hivern fora. I si no flora, ni dins ni fora.", relacionant el dia amb la floració.


Si voleu més informació sobre aquest tema entreu amb aquestes webs:


Altres refranys que he trobat amb aquestes webs son:

"Quan la Candelera flora, l’hivern fora. I si no flora, ni dins ni fora." Aquest fa referència a la floració de l'ametller; pels vols d'aquest dia es pot saber quin temps farà en els propers dies. Si per la Candelera l'atmeller és florit això vol dir que la primavera ja és aquí.

"Per la Candelera, l'ós surt de l'ossera"
"Aquest refrany prové d'una antiquíssima tradició europea que explica que el dia de la Candelera, l'ós surt del seu cau i mira el cel nocturn. Si hi ha lluna plena torna al seu refugi hivernal i prolonga la seva letargia durant quaranta dies més. En canvi, si hi ha noviluni (lluna nova), surt del seu cau, sabedor que l'hivern ha acabat i ha començat la primavera."


"La mare de Déu del Candeler, a dos dies de febrer"
(pels despitats que no saben en quin dia cau)


"Per la Candelera, una hora entera"
aquests dos fan referència a que les hores del sol s'han allargat
"Per la Candelera, el Sol ja corre per la carretera"

SendersFlix

vols enviar-me un correu privat?? escriu a:

vols enviar-me un correu privat?? escriu a:
eva_yam@hotmail.com
visitor stats